Veronkorotusten sietämätön keveys

13.2.2025

Kirjoitus julkaistu Keskisuomalaisessa 12.12.2023

Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti 6.11. kokouksessaan korottaa kunnallisveron kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti 8 %.

Kuntien talous on ollut murroksessa, kun valtionosuuksista leijonanosa on sote-uudistuksen myötä siirtynyt hyvinvointialueille. Säästöpaineet ovat suuret.

Veronkorotusten lisäksi toteutetaan laajat säästötoimet, jotka koskevat koko kaupunkikonsernia. Säästöt herättivät laajalti vastustusta ja vihreät ja vasemmistoliitto esittivätkin vielä korkeampia veronkorotuksia, jotta tarve sopeutuksille olisi mahdollisimman pieni.

On perin harmillista, että verojen korotukseen tartuttiin ensimmäisenä työkalupakista löytyvänä välineenä. Korotus on helppo tehdä, vaan kerran korotettuja veroja harvemmin lasketaan ja paine aitoihin rakenteellisiin muutoksiin sekä sopeutukseen siirtyy.

Karu totuus on, että Suomen työikäinen väestö ei tule lähivuosina kasvamaan. Työssäkäyvien veronmaksajien määrä kutistuu ja korotuksilla vain tilkitään tästä aiheutuvaa vääjäämätöntä vajetta.

Työ- ja opiskeluperäinen maahanmuutto ovat ensiarvoisen tärkeitä päälaelleen keikahtaneen väestöpyramidin tasoittamisessa, mutta emme voi huijata itseämme uskottelemalla, että se toisi nopean ja helpon ratkaisun tilanteeseen.

Olemme rakentaneet nykyisen kaltaiset hyvinvointivaltion palvelut aikana, jolloin väestö kasvoi ja työikäisten määrä suhteessa etuuksien piirissä oleviin oli kohdallaan.

Nyt tilanne on toinen. Emme voi ylläpitää nykyisen kaltaisia palveluita. Yhteiskunnan on sopeuduttava ja palveluita on karsittava.

Kunnallisveron korottaminen on valitettavasti vain väliaikainen ratkaisu. Lähivuosina joudumme käymään uudelleen keskustelun siitä, mistä on varaa leikata ja nipistää. Oikean ongelman ratkaisua on vain lykätty tulevaisuuteen.